Teoria întregului – The Theory of Everything (2014) Online Subtitrat


Gen: Biografie, Drama, Romantice
IMDB: 7.7
Regia: James Marsh
Actori: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior


Folositi butonul CC a playerului pentru Subtitrare


Sinopsis Teoria întregului – The Theory of Everything

Theory of Everything descrie relația dintre Hawking și soția sa, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenți la Cambridge în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat, forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de către un prieten.

Realizat ȋntr-o notă lirică tipic englezească, filmul ne prezintă viaţa fizicianului Stephen Hawking ȋncepând cu perioada de studenţie, mai exact cu momentul ȋntâlnirii lui cu cea care avea să ȋi devină ulterior soţie – studenta la o facultate umanistă (limbi romanice) Jane Wild. Nici nu se putea altfel, din moment ce la baza filmului stă romanul biografic al acesteia, „Travelling to Infinity: My Life with Stephen”.

Nu am citit biografia; dar mă hazardez să spun că filmul respectă tonul dat de cartea primei lui soţii; căci din el exală o anumită căldură; delicateţe; menajament și mult romantism; care nu ar putea fi altceva decât rodul unei afecţiuni de lungă durată pe care autoarea a simţit-o pentru ilustrul om de știinţă. Nu ȋși propune o explorare a adâncimilor minţii acestui geniu contemporan și nu cade ȋn patetism când ne prezintă starea lui de sănătate ȋn continuă degradare; „demnitate” fiind cuvântul care ar putea exprima chintesenţa aspectului fizic al existenţei lui Stephen Hawking.