Ajutati PortalulTauTV cu o Donatie! Help us with a Donation!
  •  
  •  

Nocturama (2016) Film Online Subtitrat


Regia: Bertrand Bonello
Actori: Finnegan Oldfield, Vincent Rottiers, Hamza Meziani, Manal Issa, Martin Petit-Guyot
An: 2016
Gen: Drama, Thriller
IMDB: 6.5


Folositi butonul CC a playerului pentru Subtitrare


Review Nocturama (2016)

Nocturama explorează un spațiu mai degrabă labirintic decât deschis, cum e cel din filmul lui Beloufa; după ce nouă puști decid din senin să arunce în aer niște simboluri franceze (statuia Ioanei d’Arc și Ministerul de Interne); se baricadează într-un uriaș mall unde își vor petrece o noapte întreagă rătăciți printre manechine de lux și false bucătării, într-o aparentă splendoare aristocrată.

Puștii n-au niciun fel de motivație pentru atacurile respective (sau cel puțin nu una de care spectatorul să aibă habar până la final; ambiguitatea situației seamănă cumva cu cea din Occidental), e mai probabil să fi făcut asta din plictiseală, tratând situația ca un joc foarte elaborat. Cu toții încep pe parcursul serii să aibă diverse remușcări (fie sub forma unor halucinații sau a unui telefon dat acasă părinților). Tot filmul e epurat ideologic, e ca o vitrină transparentă care dă într-o lume extrem de goală pe dinăuntru.

În această vitrină; satira din titlul filmului (n. a. – Nocturama; animale în cușcă noaptea; după albumul lui Nick Cave) face referire la lumea capitalistă occidentală; mai precis la acea parte a capitalismului care devine stranie într-un astfel de context; noaptea; pe întuneric. Tot filmul poate fi interpretat ca un tur de muzeu prin capitalismul hedonist; către o lume care e tot timpul foarte greu de atins; o lume în care o haină care costă uneori cât o mașină devine brusc un obiect trivial.

Într-un astfel de univers; motivele terorismului nu trebuie neapărat expuse. Așa cum o spune și un personaj care pur și simplu stă în mijlocul străzii pe bibicletă și privește spre nimic: ‘trebuia să se întâmple’.