Disparut in misiune – Missing in Action (1984) Online Subtitrat


Regia: Joseph Zito
Actori: Chuck Norris, M. Emmet Walsh, David Tress
An: 1984
Gen: Actiune, Aventura, Drama
IMDB: 5.4


Folositi butonul CC a playerului pentru Subtitrare


Sinopsis Disparut in misiune – Missing in Action

O placuta reintalnire cu Chuck Norris, si de data aceasta intr-un rol de justitiar, dar nu de ranger texan, ci de fost prizonier de razboi, un colonel care se intoarce in Vietnam pentru a gasi si elibera un grup de prizonieri americani. Un film de actiune, din care nu lipsesc scenele tari, spectaculoase, in care in prim plan se afla numeni altul decat Chuck Norris.

Trebuie spus ca numele adevarat al starului este Carlos Roy si ca s-a nascut in 1939, in mica localitate Ryan din Oklahoma; debutul in film Disparut in misiune – Missing in Action s-a produs sub indrumarea inegalabilului Bruce Lee.

Dornici să-și spele rușinea de a fi pierdut un război împotriva unor țărani proveniți dintr-o societate feudală; americanii au turnat sute de filme pe tema Războiului din Vietnam; în care și-au arătat curajul; vitejia și superioritatea morală. Mă rog; dacă nu au putut-o face pe câmpul de luptă; să o facă măcar în filme. Multă lume nu știa oricum ce s-a întâmplat în Vietnam; așa că propaganda pozitivă deșănțată a întărit patriotismul americanilor încât unii au ajuns să creadă că de fapt SUA a câștigat acel război inutil.


Review Disparut in misiune – Missing in Action

Filmul a fost lansat înaintea lui ”Rambo II” (1985); imitând; după cum spun gurile rele; subiectul acestuia ce circula de ceva vreme în mediul hollywoodian. Subiectul e același: operațiunea de salvare a unor prizonieri de război americani deținuți într-un lagăr vietnamez la sfârșitul războiului; în schimb calitatea realizării este diferită. Făcut în grabă după un scenariu simplist; cu un buget redus și cu actori semiprofesioniști; ”Missing in Action” este o revanșă americană ridicolă la adresa vietnamezilor.

Acțiunea este formată dintr-o succesiune plictisitoare de împușcături și de explozii în care colonelul James Braddock (Chuck Norris) ucide vietnamezi unul după altul mai ceva ca într-un joc video. Vizionând acest film Disparut in misiune – Missing in Action; nu poți să nu te întrebi cum au putut pierde americanii războiul dacă au avut un astfel de erou în armata lor. Minciuna pute de la o poștă.

Mistificarea nu era însă suficientă, așa că ”Missing in Action” reia multe clișee militariste americane care mustesc de xenofobie, făcându-se apologia criminalului de război care, fără a avea mustrări de conștiință, distruge sate și omoară oameni vinovați sau nevinovați în numele democrației americane. Cum vietnamezii și în generali asiaticii sunt descriși ca murdari, destrăbălați, corupți și sadici, masacrarea lor putea părea justificată în ochii publicului american. Așa s-a mai rescris o pagină de istorie.