Ajutati PortalulTauTV cu o Donatie! Help us with a Donation!
  •  
  •  

Borgman (2013) Film Online Subtitrat


Regia: Alex van Warmerdam
Actori: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Alex van Warmerdam, Jeroen Perceval
Anul: 2013
Gen: Drama, Mister, Thriller
Durata: 113 minute
IMDB: 6.8


Folositi butonul CC a playerului pentru Subtitrare


Review Borgman (2013)

Borgman este o fabulă sumbră, al cărei protagonist este personajul omonim. Este doar un vis, un demon, sau întruchiparea fizică a fricilor noastre? În orice caz, este o prezență sinistră pe străzile unei suburbii, un accident în peisaj care năruie fațada normalității din jurul unui cuplu cu trei copii, un cuplu arogant și plin de sine.

Orice i s-ar putea reproșa lui Alex van Warmerdam, mai puțin lipsa de originalitate și de imaginație. Borgman, pelicula sa din 2013, ultima pînă în prezent, reprezintă un amestec de genuri, care poate părea descumpănitor: dramă, thriller, horror, comedie neagră și farsă, cu elemente de absurd, de mister și film fantastic.

Scena inițială – vînătoarea condusă de un preot catolic împotriva unor aparent-vagabonzi care trăiesc într-o pădure, sub pămînt – este excelent realizată și se constituie într-un declanșator perfect al evenimentelor care vor urma. (Inutil de spus că vînătorii apar ca fiind mai răi decît răul pe care-l vînează, adică pe Borgman și ai lui, cu look-ul și comportamentul lor de cerșetori-zombi-extratereștri-îngeri-căzuți)

Pentru destul de mulți; filmul pare să fie condamnat la o obscuritate semantică inviolabilă. Deși situația este parțial justificată; există totuși scene și detalii-cheie care ne ajută să citim marșul stupefiant al absurdităților de pe ecran ca pe o critică anti-burgheză de factură suprarealist-expresionistă.

Pentru a nu deconspira prea multe; nu voi menționa decît locuința acelei familii anonime; însă reprezentative pentru the upper middle class olandeză – cazemată agresînd un peisaj idilic; buncăr suprateran; ca efigie și diplomă cum laude ale nevoii patologice de securitate; ale lipsei de gust și conformismului; ale snobismului; filistinismului și lipsei de imaginație; în fine; ale prejudecăților sociale; rasiale și xenofobiei.