Transfer de viaţă – Self less (2015) film online subtitrat

Regia: Tarsem Singh
Scenariu: David Pastor, Àlex Pastor
Actori: Ryan Reynolds, Natalie Martinez, Matthew Goode, Ben Kingsley
Anul: 2015
Gen: Mister, SF, Thriller
IMDB: 6.6

„Transfer de viaţă – Self less” e un film care demonstrează că nu ar trebui să te orientezi întotdeauna după nota IMDB când mergi la cinema. Uneori, chiar merită să acorzi o șansă poveștii în care intuiția îți sugerează să ai încredere. Eu l-am ales pentru că m-a fascinat ideea transferului de conștiință, încă de când mi-a ajuns la urechi prima dată. Am plecat la drum cu așteptări puține și ceva curiozitate pierdută în punga de popcorn, dar am ieșit din sală cu lacrimi în ochi. În viziunea mea puțin pătată de hipersensibilitate, lacrimile vărsate în sala de cinema se traduc drept: “Da, ăsta a fost un film ‘Transfer de viaţă – Self less’ bun”.

Chiar dacă tu nu ești neapărat de acord cu asta, ar trebui să vezi Self/less dintr-o serie de motive. Acum nu mult timp, Dimitri Itskov, un mogul media, a împărtășit planurile sale de a crea o tehnologie prin care oamenii să poată atinge viața veșnică. Întâi printr-un robot controlat de creierul uman, apoi prin transferarea efectivă a creierului uman într-un robot humanoid. Ei bine, Self/less preia această idee, care aparent ar putea deveni aplicabilă în 30 de ani, dar o duce la un nivel superior. Pentru că transferul de conștiință și până la urmă, de viață, nu se face într-un corp robotic, ci într-unul uman.

Așa începe o nouă viaţă in „Transfer de viaţă – Self less”, departe de cunoscuţi, după ce conştiinţa sa este transferată cu succes în corpul unui bărbat mai tânăr. Procedura este desfășurată cu meticulozitate și precauție, pentru că nu e accesibilă oricui. Albright, omul de știință malițios (căruia nu îi lipsesc ochelarii de vedere cu rame groase, care mereu par să ascundă după ei tulburări psihice), explică inițial că motivele se rezumă la faptul că oamenii de rând nu sunt pregătiți pentru o astfel de tehnologie, așa că e adresată doar “minților grozave”, care mai merită niște timp pentru a-și îndeplini misiunile mărețe pe Pământ.

Sună ca o manifestare egoistă a ierarhizării sociale. Sună, pentru că exact asta e. La prima vedere, e un vis frumos să ai opțiunea de a-ți tranfera sufletul bătrân și plin de experiență în trupuri tinere și chipeșe la nesfârșit, nefiind nevoit niciodată să te frămânți cu faptul că nu ai apucat să faci tot ce îți doreai în viață. Asta pentru că rezerva de vieți nu se termină niciodată, atât timp cât ai suficienți bani pentru câte un corp nou, o dată la, să zicem, aproximativ 70 de ani in filmul „Transfer de viaţă – Self less”.