Mumia – The Mummy (1999) Film Online Subtitrat

Regia: Stephen Sommers
Actori: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Omid Djalili
Anul: 1999
Gen: Fantezie, Aventura, Actiune
Durata: 125 minute
IMDB: 7.0

Folositi butonul CC pentru Subtitrare!

loading...

Sinopsis Mumia – The Mummy (1999)

The Mummy (în engleză Mumia) este un film de aventură american din 1999, regizat de Stephen Sommers după propriul scenariu. Rolurile principale sunt interpretate de Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah și Kevin J. O’Connor, iar Arnold Vosloo în rolul titular al mumiei readuse la viață. Filmul conține dialoguri substanțiale în limba egipteană antică, vorbită cu ajutorul unui egiptolog profesionist. El este un remake liber al filmului omonim din 1932, care l-a avut pe Boris Karloff în rolul principal. Inițial s-a intenționat să facă parte dintr-un serial horror cu buget redus, dar în final s-a transformat într-un film de aventură de succes pe teme de groază ușoare.

Filmările au început în Marrakech (Maroc), pe 4 mai 1998 și au durat șaptesprezece săptămâni; echipa a trebuit să îndure deshidratare, furtuni de nisip și șerpi în timp ce filmau în Sahara. Efectele vizuale au fost furnizate de Industrial Light & Magic, care au amestecat imagini din film și imagini generate pe calculator pentru a crea personajul Mumia. Jerry Goldsmith a compus muzica din film.

Mumia a fost lansat la 7 mai 1999 și a avut încasări de 43 de milioane de $ în 3.210 de cinematografe; încasările globale s-au ridicat la 416 milioane de dolari. Recepția față de film a fost amestecată, cu critici care au lăudat sau au criticat efectele speciale, natura ușoară a poveștii și personajelor și răufăcători stereotipici. Succesul de la casele de bilete au dus la o continuare în anul 2001, Mumia revine, precum și The Mummy: The Animated Series și filmul separat Regele Scorpion. Șapte ani mai târziu, al treilea film, Mumia: Mormântul Împăratului Dragon, a fost lansat la 1 august 2008. Universal Pictures și Amblin Entertainment a deschis, de asemenea, un montagne russe, Revenge of the Mummy, în 2004. Novelizările filmului și a continuărilor au fost scrise de Max Allan Collins.

Rezumat Mumia – The Mummy (1999)

În Egiptul de prin anul 1290 î.Hr., marele preot Imhotep are o relație amoroasă cu Ankh-sun-Amun, amanta faraonului Seti I, care le interzisese altor bărbați să o atingă. Când faraonul descoperă întâlnirea lor, Imhotep și Ankh-sun-Amun îl ucid pe monarh. Imhotep fuge cu preoții săi egipteni. Gărzile imperiale Medjay intră apoi în cameră, doar pentru a o vedea Ankh-sun-Amun și pe faraonul mort (totuși, în continuarea The Mummy Returns, s-a arătat că Evelyn – în încarnarea ei anterioară ca Prințesa Nefertiri – a fost cea care a chemat gărzile). Ankh-sun-Amun se sinucide apoi, ea cerându-i lui Imhotep să o reînvie. După înmormântarea lui Ankh-sun-Amun, Imhotep sparge cripta unde se afla corpul ei și îl fură. El și preoții lui fug prin deșert la Hamunaptra, orașul morților, unde încep ceremonia de înviere. Ceremonia este oprită de gărzile lui Seti înainte ca ritualul să fie finalizat, iar sufletul lui Ankh-sun-Amun este trimis înapoi în Lumea subterană. Pentru sacrilegiul lor, preoții lui Imhotep sunt mumificați de vii, iar Imhotep este forțat să îndure blestemul Hom Dai: i se taie limba și este înmormântat de viu cu o specie de scarabei mâncători de carne. Ritualul îi acordă viața veșnică, forțându-l pe Imhotep să îndure agonia rănilor lui pentru totdeauna. El este îngropat sub pază, închis într-un sarcofag de sub statuia zeului egiptean Anubis și ținut sub supravegherea strictă a gărzilor Medjai, descendenți ai gărzilor din palatul lui Seti. În cazul în care Imhotep ar fi reînviat, puterile care l-au făcut nemuritor îi vor permite să elibereze un val de distrugere și moarte pe Pământ.

În 1926, bibliotecarei și egiptoloagei aspirante Evelyn Carnahan din Cairo îi este prezentată de fratele ei Jonathan o cutie complicată (în care se află o hartă), despre care el spune că a găsit-o la Teba. După ce Evelyn și Jonathan descoperă că harta îi poate conduce la Hamunaptra, Jonathan dezvăluie, de fapt, că el a furat-o de la un american pe nume Rick O’Connell, care se află în prezent în închisoare. Rick le spune că el cunoaște locația orașului, deoarece unitatea sa din Legiunea Străină franceză a ajuns la orașul mitic, unde a fost atacat de beduini ostili. El încheie un târg cu Evelyn pentru a dezvălui locația Hamunaptrei, în schimbul salvării sale de la spânzurare.

Rick conduce mica expediție a lui Evelyn și Jonathan către Hamunaptra, ei întâlnind pe drum un grup de vânători de comori americani, condus de faimosul egiptolog dr. Allen Chamberlain și ghidat de fricosul Beni Gabor, un fost soldat din Legiunea Străină și fost tovarăș al lui Rick, care se ascunsese la Hamunaptra în timpul atacului beduinilor. La scurt timp după ce ajung la Hamunaptra, ambele grupuri sunt atacate de Medjai, conduși de un războinic pe nume Ardeth Bei. Bei îi avertizează că în oraș este îngropat răul, dar, în loc să țină seama de avertismentul lui, cele două grupuri continuă să excaveze în porțiuni separate ale orașului. Evelyn caută Cartea lui Amun-Ra, o carte din aur masiv despre care se presupune că este capabilă de a lua viața, dar în mod neașteptat dă peste rămășițele lui Imhotep. Echipa americană, între timp, descoperă o cutie care conține Cartea neagră a Morților, însoțită de borcane canopice care conțin organele conservate ale lui Ankh-sun-Amun, iar fiecare american ia un borcan ca pradă. Înainte de a deschide cutia, dr. Chamberlain citește o inscripție gravată în care se spune că oricine deschide caseta va fi blestemat la mutilarea corpului său. Bărbații ignoră avertismentele, dar Beni refuză să-i ajute și fuge.

În timpul nopții, Evelyn ia Cartea Morților din cortul americanilor și citește un pasaj cu voce tare, trezindu-l accidental pe Imhotep. Învierea vrăjitorului trezește întreaga tabără și ei cercetează piramida pentru a afla cauza agitației. Unul dintre vânătorii de comori este găsit de Imhotep, iar ochii și limba sa îi sunt luate pentru a fi folosite de mumie. Deși ambele grupuri revin la Cairo, mumia le găsește în cele din urmă cu ajutorul lui Beni, care făcuse o înțelegere cu mumia în schimbul vieții sale și a obținerii de averi. Mumia absoarbe organele americanului pe care l-a găsit la piramidă și apoi ale altor doi americani, inclusiv ale dr. Chamberlain, rămânând doar unul să fie absorbit pentru a-și recâștiga deplin puterea sa.

Rick, Evelyn, Jonathan și ultimul vânător american de comori merg la muzeu în căutare de indicii care să-l pună pe Imhotep înapoi la locul său de veci, dar îl găsesc acolo pe Medjai Ardeth Bei vorbind cu curatorul. După ce Evelyn menționează că Imhotep i-a spus Ankh-sun-Amun la piramidă, Ardeth și curatorul își prezintă ipoteza că Imhotep încearcă, într-adevăr, să-și reînvie încă o dată iubita și și-a ales persoana de sacrificiu: Evelyn. Evelyn se gândește că în cazul în care Cartea Morților l-a adus înapoi la viață pe Imhotep, Cartea lui Amun-Ra îl poate ucide pe preot din nou. La scurt timp după ce a descoperit locul unde se află Cartea, Imhotep, acum cu o armată de sclavi cu creierul spălat, încolțește grupul. În acest proces Imhotep îl absoarbe pe ultimul american, iar astfel își recapătă deplina sa putere. Evelyn este de acord să-l însoțească pe Imhotep dacă el va cruța viața membrilor rămași ai grupului. Rick acceptă decizia lui Evelyn fără tragere de inimă, dar Imhotep nu-și ține cuvântul și le poruncește sclavilor să-i omoare. Din fericire, Ardeth descoperă intrarea în sistemul de canalizare și scapă, dar curatorul rămâne în urmă pentru a ține în loc hoarda de sclavi, pentru a permite celorlalți să scape, și-și pierde viața.

Imhotep, împreună cu Evelyn și Beni, se întoarce la Hamunaptra, urmărit de către Rick, Jonathan și Ardeth. Evelyn este salvată după o luptă intensă cu mumiile lui Imhotep și ea citește din Cartea lui Amun-Ra. Imhotep devine muritor, iar Rick îl înjunghie. Descompunându-se rapid, Imhotep părăsește lumea vie, promițând răzbunare cu aceleași cuvinte pe care le sculptase pe sarcofag: “Moartea este doar începutul”. Beni declanșează accidental o capcană antică și este prins de un roi de scarabei devoratori de carne în timp ce Hamunaptra începe să se prăbușească în nisip. Eroii scăpa și se plimbă în apus de soare pe o pereche de cămile încărcate cu comori.