Jason Bourne (2016) Film Online Subtitrat


Regia: Paul Greengrass
Actori: Vincent Cassel, Tommy Lee Jones, Matt Damon, Julia Stiles, Alicia Vikander
Anul: 2016
Gen: Actiune, Thriller
IMDB: 6.9


Folositi butonul CC a playerului pentru Subtitrare

loading...

Sinopsis Jason Bourne

Matt Damon se întoarce în Jason Bourne, în cel mai memorabil rol din cariera sa. Paul Greengrass, regizorul a două dintre filmele din serie, Supremația lui Bourne și Ultimatumul lui Bourne, se întoarce, de asemenea, în fruntea echipei din spatele camerelor de filmat, pentru a regiza noul capitol care îl găsește pe protagonist forțat să iasă din umbră.

Alături de Matt Damon îi vom vedea pe Alicia Vikander, Vincent Cassel și Tommy Lee Jones, și ne vom reîntâlni cu Julia Stiles. Producători sunt Frank Marshall și Jeffrey Weiner, de la Captivate Entertainment, alături de Greengrass, Damon, Gregory Goodman și Ben Smith. Bazat pe personajele create de Robert Ludlum, scenariul e scris de Greengrass și Christopher Rouse.


Tot ce știm despre Jason Bourne

Matt Damon se întoarce cu Jason Bourne în cel mai memorabil rol din cariera sa. Paul Greengrass, regizorul a două dintre filmele din serie, Supremația lui Bourne și Ultimatumul lui Bourne, se întoarce, de asemenea, în fruntea echipei din spatele camerelor de filmat, pentru a regiza noul capitol care îl găsește pe protagonist forțat să iasă din umbră. Alături de Matt Damon îi vom vedea pe Alicia Vikander, Vincent Cassel și Tommy Lee Jones, și ne vom reîntâlni cu Julia Stiles. Jason Bourne are deja site în limba română, www.jasonbourne.ro.

Chiar dacă Jason Bourne se credea a fi cel mai periculos dintre agenții secreți Blackbriar, Treadstone sau cu orice alt nume, de data asta cel mai vestit amnezic din lumea cinematografului (dacă lăsăm deoparte peștișorul Dory) are de-a face cu adversari mult mai primejdioși. Contextul geopolitic s-a schimbat de atunci când, odată, fusese pescuit în Mediterana în 2002. Nu mai e paranoia post 11 septembrie, ci mai rău: o lume cu război cibernetic, hacking, supraveghere omniprezentă, recesiuni economice. Pe străzi se iscă revolte, iar drone patrulează cerul. Zile negre peste lume.


Nasterea lui Jason Bourne

Peste un deceniu și o continuare neîndemânatică, The Bourne Legacy, au trecut de la The Bourne Ultimatum. Paul Greengrass și Matt Damon au ajuns să fie întrebați în mod regulat când iese al patrulea Jason Bourne, și nici nu confirmau, nici nu respingeau pur și simplu ideea. Tensiuni între regizor și scenarist, Tony Gilroy, au apărut odată cu Bourne Legacy. Gilroy l-a antamat pe Jeremy Renner pentru o extindere a seriei, una care îl ținea pe Jason Bourne afară din poveste, dar viu și nevătămat… Atunci lucrurile s-au complicat.

Cam tot pe când Justin Lin de la Fast Five a fost angajat de Universal pentru un sequel la Legacy. Tot atunci a renăscut ideea unui al treilea film Jason Bourne cu Greengras și Damon. Deocamdată, Bourne Legacy 2 a fost amânat. Iar studiourile Universal au anunțat că Greengrass și Damon se vor întoarce pentru un Bourne 4 (sau Bourne 5, depinde cum se pune problema) în 2016. Gilroy a fost pentru prima oară e scos din schemă. Scenariul fiind împărțit între Greengrass, Damon și Christopher Rouse, monteur-ul de mult timp al lui Greengrass.


Povestea lui Jason Bourne

Ca orice film despre agenți secreți, noul Bourne are misterele lui. Și acum Bourne, pardon, David Webb, se luptă cu o forță întunecată, care stă la pândă de undeva din Europa. Bourne se luptă cu mâinile goale, face cascadorii cu o motocicletă și e departe de o viață liniștită. „Dacă ar fi fost rotund și împlinit, nu mai aveam despre ce să facem filmul”, explica Damon într-un interviu pentru Entertainment Weekly. Așa că „am stabilit că regăsirea identității în Ultimatum nu a fost de ajuns, iar acum e într-un loc întunecat și chinuit”.

Alături de Damon, revine și Julia Stiles în rolul lui Nicky Parsons, o femeie-ofițer CIA. Ultima dată a apărut în Ultimatumul lui Bourne, iar acum coordonatele ei sunt în continuare un mister. Bourne o va urmări, firește. Apare și Tommy Lee Jones, în rolul lui Robert Dewey, director CIA, și Alicia Vikander ca expert în lupta informatică: „Ea reprezintă cea de-a patra ramură a forțelor armate, după forțele terestre, aeriene și marine”, explică Damon, în timp ce Dewey reprezintă CIA-ul tradițional.

Recenzie Jason Bourne

Jason Bourne, deschizător de uși, de ochi, asasin cu dosar, îndurător, sceptic. La patru ani de la ultima felie de spionaj coaptă de Tony Gilroy cu Jeremy Renner în hainele unui alt personaj decât cel eponim, la alte neînțelegeri și refuzuri de colaborare, la veștile unui Bourne 6 ce-l va urmări tot pe Aaron Cross în 2018, vă amintim de emfaza din penultimul film pusă pe o moștenire, iar cum o moștenire nu poate surveni decât în urma unei pierderi…

După cum spunea și Paul Greengrass într-un interviu, Jason Bourne încă nu-și găsise mult căutata identitate. De acum însă, avem niște adevăruri concrete: tot ce vrea el este să trăiască ce i-a mai rămas din viața consumată nu de organizația pentru care lucra, ci de toate corpurile neînsuflețite pe care a călcat și încă o mai face pentru a ajunge într-un punct mai confortabil. Orice răspuns ar primi, ori ridică mai multe întrebări, ori se dovedește mult prea otrăvit pentru a avea încredere în el. Revederea explozivă dintre regizorul Greengrass și Matt Damon demonstrează că pelicula onorează cinematografia realistă și montajul ”măcinat”, în ciuda scenariului lui Greengrass și Rouse care-i ușurează munca inamicului lui Jimmy Kimmel, cel mai periculos agent CIA având doar 25 de replici.

Scenariul

Cu scenariul nu lucrează prea bine nici Julia Stiles, care nu a mai avut un rol relevant de la “10 Things I Hate About You”, which says something. Nicky Parsons e iar pe fugă, și asta pentru că tocmai ce a furat niște fișiere secrete ce scot la lumină noi informații despre gruparea-program Treadstone, unde fusese recrutat și Bourne, dar și despre noul descendent, și anume Iron Hand (un fel de Blackbriar, dacă vreți) care să crească o altă generație de asasini suspuși total. Emoțiile lui Stiles sunt atât de obtuze încât putem empatiza cu greu în momentele de tensiune ce-i implică personajul.

jason-bourne-3Obosit e și Tommy Lee Jones, directorul CIA, o variantă reciclată și deloc comică a lui Kay. Pentru gura de aer proaspăt le mulțumim însă Aliciei Vikander, agenta Heather Lee expertă-n partea IT. Care nu e la primul ei rol într-un film cu spioni. Serioasă în costumul ei negru și părul prins. Heather e exemplul clasic de millenial și se mândrește cu asta, afirmând cu siguranță că ea știe cum să vorbească cu oamenii din generația sa.

Ganduri de final

În ecuație mai vine și exponentul lui Aaron Kalloor, un mogul și director peste o companie asemănătoare Facebook-ului ce promite să păstreze anonimatul online, numită Deep Dream. Riz Ahmed, pe care l-am notat în agendă după energia refulată în Nightcrawler. E ingenuu în interpretare și ne face să mai trecem cu vederea peste următoarea hibă. Rolul de asasin/spion chitit pe răzbunare al lui Vincent Cassel. Un ”asset” important pentru cast și un nume cu rezonanță, capacitățile acestuia din domeniu rămânând neexplorate.

Acest ultim film se construiește în jurul conceptului de ”știai în ce te bagi”. Un fel de cauză-efect asumat. Nu o dată este menționată această idee, nu numai în jurul protagonistului. Ci și al celorlalte personaje. Cu toate acestea, păienjenișul vinei ce-i întunecă gândurile fostului David Webb nu e unul din care scapi cu ușurință. Iar Bourne stă în permanență cu picioarele plasate pe două porțiuni diferite de pământ. Intre ele deschizându-se o genune de mișcări și alegeri greșite. Repercusiunile ajung să se simtă naturale, ba chiar familiare. După cum spunea și Alex Turner într-un B-side mai recent. ”it feels like the sequel you wanna see but you were kinda hoping they would never make”.