Dansatoarea din umbră – Shadow Dancer (2012) film online subtitrat

Regia: James Marsh
Actori: Clive Owen, Andrea Riseborough, Gillian Anderson
Anul: 2012
Gen: Drama, Thriller
Durata: 101 minute
IMDB: 6.2

loading...

„Dansatoarea din umbră”, despre un partizan IRA recrutat ca informator de MI5, creează o stare de spirit puternic de neliniște și susține că timp de o oră și patruzeci de minute. Există momente împrăștiate de frumusete intens de-a lungul, datorită fotografie lat Rob Hardy, care tinde pentru a vizualiza persoanele de ori foarte departe sau foarte aproape, te face să crezi despre ei ca indivizi și apoi ca pete într-o panoramă socială.

Și totuși, pentru toată frumusețea și inteligența ei, filmul este nesatisfăcătoare. Ce? Povestea, în esență, un civil „război rece” între forțele irlandeze și britanice este atat de puternic din naștere că ar trebui să se simtă pentru personajele mult mai mult decât noi.

Stilul filmului lui poate fi problema. „Dansatoarea din umbră” este atât de discret, respectuos și distant care nu se lasă-ne pătrunde mințile și inimile personajelor și a le vedea ca nimic mai mult decât ocupanții unui set de situații-ar fi oameni care lucrurile se întâmplă să, spre deosebire de de viață, respirație, personaje de neuitat. („Amenințător supus și întunecat taciturn,” The New York Times a numit-o.) Anumite momente sunt zăbovit peste pentru un timp destul de lung, fără a dezvălui informațiile utile sau sentimente. Până în momentul când ajunge la sfârșitul poveștii și dau seama cât de multe evenimente importante au fost explicate în mod corespunzător, și cât de multe caractere nu au fost elaborate peste funcția lor complot – inclusiv eroina, IRA conspirator Collette McVeigh (Andrea Riseborough) – prioritățile filmului par ușor out-of-nașpa.

Primele douăzeci de minute sunt cele mai puternice. Filmul începe cu un flashback copilărie 1973 Belfast, stabilire a trauma care a condus Collette la violență împotriva britanicilor de ocupație. Aceasta este urmată de o secvență lungă, controlat curaj că arată acum adult Collette plantarea unei bombe în metrou Londra, apoi scape pe jos, prin tuneluri la suprafață, în cazul în care ea este imediat arestat de polițiști și livrate la omul care o va deveni handler, Mac Clive Owen lui.