Amen (2002) film online subtitrat

Regia: Costa-Gavras
Actori: Hanns Zischler, Ulrich Tukur, Michel Duchaussoy, Marcel Iures, Ulrich Mühe
Anul: 2002
Gen: Crima, Drama, Razboi
Durata: 132 minute
IMDB: 7.3

loading...

Subiectul filmului Amen vorbeste despre tacerea Papei Pius al XII-lea (Marcel Iures) in fata dramei Holocaustului. Pelicula povesteste istoria tragica si reala a unui ofiter SS protestant, Kurt Gerstein (personaj al germanului Ulrich Tukur), ale carui semnale de alarma catre Biserica si Vatican in legatura cu lagarele de exterminare naziste ramin fara efect. El este ajutat de un tanar iezuit, Ricardo Fontana, un personaj fictiv, pe care actorul Mathieu Kassovitz il joaca extrem de convingator.

Amen, o producţie Franţa 2002, evocă un moment care putea deveni reprezentativ prin finalizare estetică, poetică, pentru acea epocă, anume drama unui ofiţer SS, protestant, care, prins în sistemul organizării lagărelor de concentrare, trimite semnale, despre cele ce se petrec în respectivele lagăre, către Biserică şi Vatican. Dar fără efect. Construcţia filmului Amen, de reportaj, începe şocant prin sinuciderea unui evreu (“Numele meu e… sunt evreu… Nu văd altă modalitate de a ajunge în inima oamenilor”) şi se încheie printr-o consemnare de cronică (“Raportul lui Gerstein a contribuit la autentificarea holocaustului… Gerstein a fost reabilitat după 20 de ani”).

Ambianţele sunt bine prinse, in Amen, de la confortabilele apartamente de locuit, până la somptuoasele şi solemnele spaţii ale Sfântului Scaun şi ale reşedinţelor cardinalului, în disproporţie cu spaţiul imagistic acordat atmosferei lagărului de concentrare. Ceea ce se accentuează sunt confruntările, intrigile şi jocurile de putere dintre nazişti şi instituţia bisericii catolice. Altfel spus, suntem permanent ţinuţi nu în centrul tragediei, ci în culisele ei. Expresive sunt şi străzile, cu manifestanţi şi fanfare, interioarele unor imobile, mai ales masa de Crăciun de la familia
locotenentului SS Gerstein (Ulrich Tukur) sau masa din apartamentul Contelui, de la Vatican a (Ion Caramitru).

Cele mai reuşite fotograme, ca valoare plastică, sunt orizonturile în ton expresionist şi incendiile nocturne de la lagărele de concentrare. Un efect dramatic se obţine din filmările alternative, îndeosebi prin apariţia periodică a trenului de marfă, cu locomotive gemând şi cu dâre de fum negru, asemenea cozii unui balaur. Eclerajul, uneori, in Amen, transmite o senzaţie de irealitate. În pofida acestor elemente indiscutabil reuşite, lipsa de armonie dintre fond şi formă, prin apăsarea pe elaborat, pe formal, pe cosmetizat, este una dintre scăderile filmului.